6.5.2016

Merlion hunting

Merlion. Mun lempieläin. Singaporen tunnusmerkki. Patsas.

Singaporen historiaan liittyy kaikenmoista mystiikkaa, joista tunnetuin liittyy juurikin merlioniin. Tarina alkaa erään malaijilaisen prinssin purjehdusretkestä. Tavoite oli löytää saari nimeltä Temasek (sea town), ja perustaa sinne ilmeisesti pieni kalastajakylä. Kun tämä prinssi rantautui alkukantaisen Singaporen rannikolle, hän luuli näkevänsä leijonan.


Se prinssi oli erityisen kova jätkä, ja antoi saarelle nimen "Singapura", jonka suora käännös on "leijonakaupunki". Tosi kekseliästä, varsinkin, kun tutkijoiden mukaan Singaporessa ei koskaan ole ollut leijonia. 

Kun 1960-luvulla Singapore oli juuri irtautunut brittien vallan alta ja Singaporella oli paineita perustaa saarelleen jotain omaa imagoa, paikallinen turistiorganisaatio taiteili tuosta tarusta itselleen logon. Yhdisteltiin vanhaa (Singaporen alkuperäinen rooli pienenä kalastajakylänä) ja uutta (sen prinssin spottaama leijona), ja logon lopputuloksena oli leijonan pää yhdistettynä kalan vartaloon.


Merlion ei jäänyt pelkäksi logoksi. Keksittiin tehdä patsaita.

70-luvulla syntyivät ensimmäiset kaksi patsasta, ja ne pystytettiin likimain sen prinssi-uljaan rantautumispaikkaan. Paikka on historian saatossa muuttunut hieman, mutta suosio on säilynyt: Merlionista on tullut Singaporen yksi tärkeimmistä must-see -turistikohteista.

Suosio ei jäänyt vain yhteen patsaaseen.

Tänä päivänä Sentosan saarelle (Singaporen edustavalla oleva ihmemaa-saari, jonne on kerätty kaikki Singaporen viihdekeskukset yhteen kasaan) on rakennettu tommonen ihan valtava Merlion, jonne pääsee sisäänkin ja Merlionin tuolta kaljusta näkee tosi pitkälle horisonttiin. Myös sen Merlionin suuhun voi mennä ottamaan urpoja turistikuvia.

Noi kolme merlionia on kaikkein kuuluisimmat. Mä olin kuitenkin kaverin kanssa pallotellut ajatusta käydä kiertämässä muillakin Merlioneilla, vaikka niissä ei oikeastaan ole mitään erikoista ja harvat edes tietävät, että muitakin patsaita edes on.

Tänään, viimeisenä päivänä Singaporessa, ei keksitty parempaakaan tekemistä kuin ladata metrokortit täyteen rahaa ja käydä järkyttävän pitkällä kävelyretkellä jossain pohjois-Singaporen asuinalueilla.

Vain yksi Singaporen kahdeksasta merlionista jäi bongaamatta!

On ne ihania